maanantai 10. helmikuuta 2014

Enni Mustonen - Verenpisara ikkunalla

Kirjailija: Enni Mustonen
Kirjan nimi: Verenpisara ikkunalla
Kustantaja: Otava
Sivumääärä: 331
Painovuosi: 1998
Arvosana: 4/5

Koskivuori -sarja osa 1

Sisäkkö oli jo laskenut laukkuni vuoteen jalkopäähän ja taitteli syrjään pesukomuuttia peittävän sermin. 
  - Neiti tahtoo varmasti peseytyä, hän sanoi. - Minä voin tuoda kyökistä lämmintä vettä.
  - Kaikkein mieluummin minä upottaisin itseni veteen päälakea myöten, naurahdin toisen ystävällisyyden rohkaisemana. - Jos suoraan sanotaan, minä taidan olla hiesssä ja pölyssä kiireestä kantapäähän.
  Hymy kirkasti sisäkön tummanpuhuvat kasvot. 
  - Ei opettajaneiti tahtoisi lähteä uimaan?

Eletään kesää 1917 kun Saara kavenius pestataan opettajaksi etelähämäläisen kyläkoulun opettajaksi. Hän asettuu asumaan Koskivuoren kartanoon opettaakseen kesällä talon tytärtä jonka olisi tarkoitus lähteä syksyllä tyttökouluun. Saara rakastuu talon nuoreen herraan, jonka vaimo on pyytänyt kuolinvuoteellaan Saaraa pitämään huolen tyttärestään.
   Sisäkkönä kartanossa toimii nuori nainen nimeltä Vappu. Tämä on kotoisin läheisestä torpparista ja ystävystyy opettajaneidin kanssa. Ystävyys ei kauaa kestä ilman kolhuja, sillä Vapun rakastuessa punaisten agitaattoriin ja vuoden 1918 tullessa sodan puolia valittaessa naiset joutuvat erilleen.

Rakastan 1900 -luvun alun Suomesta kertovaa kirjallisuutta. Olen toki varmaan sen aikaisemminkin jo maininnut, mutta ei sitä varmaan tule koskaan liian monta kertaa toisteltua. Nautin kovin tämän lukemisesta ja odottelen malttamattomana, jotta saisin loputkin sarjan osat kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...