torstai 21. elokuuta 2014

Kathryn Stockett - Piiat

Kirjailija: Kathryn Stockett
Kirjan nimi: Piiat (The Help)
Suomentanut: Laura Beck
Kustantaja: WSOY
Sivumääärä: 462
Painovuosi: 2010 (alkuperäinen teos: 2009)
Arvosana: 5/5

Jackson, Missisippi. Eletään 1960- luvun alkua. Mustat ja valkoiset elävät rinnakkain, mutta silti kaukana toisistaan. On sääntöjä ja lakeja minne mustat eivät saa mennä ja mitä tehdä. Kaiken kukkuraksi mustat kotiapulaiset joutuvat kestämään kaikenlaista valkoisten työnantajiensa kohdalta.

Valkoinen, naisyhdistyksen jäsen, miss Skeeter ryhtyy salaa kirjoittamaan kirjaa värillisten kotiapulaisten elämästä valkoisten alaisuudessa. Hän saa avukseen Aibileenin, viisikymppisen tumman naisen, joka on hoitanut elämänsä aikana seitsemäätoista valkoista lasta. Yhden kotiapualisen tarina ei kuitenkaan riitä ja Aibileen saa tehtäväkseen suostutella mukaan kuitakin. Yksi heistä on pahasuinen Minny, joka sanoo ennen kuin miettii. 

Jos olisin näytellyt Mammya, olisin käskenyt Scarlettin tunkea ne vihreät rimssut valkoiseen perseeseensä. Ommella itse ne hemmetin miehenpyydystyspukunsa. 

Piiat  on syystäkin kehuttu romaani. Suomennos oli sujuvaa ja vakavasta aiheestaan huolimatta tarina sisältää huumoria juuri sopivan määrän. Vaikkakin kirja oli jossain kohdin raskasta ja hidasta luettavaa, varsinkin iltaisin, nautin kuitenkin täysin rinnoin sen lukemisesta. Jos kaikki kirjat olisivat yhtä hyviä ja nerokkaasti kirjoitettuja, maailma olisi ainakin joiltain osin parempi paikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...