perjantai 31. tammikuuta 2014

Colm Tóibín - Brooklyn

Kirjailija: Colm Tóibín
Kirjan nimi: Brooklyn
Suomentanut: Kaijamari Sivill
Kustantaja: Tammi
Sivumääärä: 313
Painovuosi: 2011 (alkuperäisteos 2009)
Arvosana: 4/5

Iltayhdeksältä Elilis meni Nancy Byrnen luo ja tiesi koko ajan, ettei ollut nähnyt tarpeeksi vaivaa ulkonäkönsä eteen. Oli hän hiuksensa pessyt ja pukenut kesäleningin ylleen, mutta hän tunsi näyttävänsä nuhjuiselta ja oli jo alistunut siihen ajatukseen, että jos Nancy tanssisi useamman kuin yhden tanssin George Sheridanin kanssa, hän lähtisi yksinään kotiin. Oli hyvä ettei Rose ollut nähnyt häntä ennen lähtöä, sillä Rose olisi komentanut hänet laittamaan tukkansa paremmin, meikkaamaan vähän ja yrittämään muutenkin näyttää tyylikkäämmältä.

Eilis on nuori nainen joka matkustaa Amerikkaan, Brooklyniin töihin. Hän pääsee siellä tavarataloon kanssatyöntekijäksi ja asumaan rouva Kehoen vuokralaiseksi. Eilis tutustuu myös italialaiseen nuoreen mieheen, joka iskee tyttöön silmänsä ja eikä aikaakaan kun Eilis löytää itsensä kihloista. Kotimaasta Irlannista Eilis saa surullisia uutisia ja matkustaakin pian käymään kotona, mutta sortuu siellä seuraan, joka pian kaduttaa.

Täytyy myöntää , että pidin tästä kirjasta, vaikkakin sen sisältöä voisi kuvitella tylsäksi, sillä siinä ei oikeastaan tapahdu mitään jännittävää tai ennakoimatonta. Kuitenkin se on miellyttävää luettavaa, ehkä juuri sen tasaisuuden takia. Tekstin taitava kulku kuitenkin antaa miellyttävän tahdon lukea kirjaa. Tarinan loppu on tyhjä. Se jää auki antaen mielikuvan jatko-osasta, mutta silti ilmeisesti jatkoa ei ole tullut, eikä ole luvassakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...